Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zacząłbym od tych 1200/1400 kcal na początek. Tylko kaloria kalorii nie równa-więc skupiaj się raczej na poszczególnych makroskładnikach(tj. białko/węgle/tłuszcze). Bo można zjadać 2000kcal i tyć(np. dużo węgli prostych) a można i na takiej ilości chudnąć(małą ilość węgli,za to więcej zdrowych tłuszczy i białka),prawda? Jak widzisz wynik taki sam [...]
[...] produkty zawierające białko d) Czym są aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów? b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję? c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy nasycone i trans d) „Dobre tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy jednonienasycone i wielonienasycone e) Kwasy [...]
[...] szczególnie omega-3, proponuje ok. 1-2 g(EPA/DHA). Proporcja omega-3 do omega-6 według najnowszych zaleceń powinna wyglądać tak: 1:4-5. Pewne braki jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze możemy uzupełnić orzechami i nasionami. Dodatkowa uwaga by unikać tłuszczy o konfiguracji trans które obecne są w 'tanich' olejach roślinnych, słodyczach (batonach, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Część omega 9 zalicza się do jednonienasyconych, a część do wielonienasyconych. Na omega 6 i 9 nie ma co patrzeć, bo więcej (!!) niż wystarczającej ilości dostarczają już tłuszcze zwierzęce. Trzeba się skupiać na omega 3: ala, epa, dha. Olej lniany obfituje w ala, dostarcza za to śladowych ilośći epa i dha; Pozostałe długołańcuchowe [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witajcie wszyscy:-) Miałbym do was wielką prośbę o ocenę mojej diety. Dochodziłem (jak to brzmi%-) do niej przez 3 tygodnie. Na początku było ok. 2000kcal i tak powoli, aż doszło do ok. 2700. Trochę o mnie: Waga - 55kg Wzrost - 170cm Wiek - 16 Cel - masa Zapotrzebowanie obliczałem ze wzoru na stronie sfd.pl (tego już szczegółowego wzoru) i wyszło [...]
[...] 1."Jeżeli zjada się i wbudowuje w błony zbyt dożo tłuszczy Omega 3, stają się one bardzo podatne na reakcje z tlenem (dlatego trzeba też przyjmować witaminę E i jeść tłuszcze jednonienasycone). Czytałem bardzo interesujący artykuł w którym opisywano rasę szczura genetycznie podatną na raka. Karmiono go pożywieniem bogatym w tłuszcze [...]
Przy dzisiejszej diecie jaką miałem te tłuszcze wyglądają tak: wielonienasycone 18 jednonienasycone 110 nasycone 52 to jest stosunek już po wkomponowaniu 150g żółtego sera wiec tych nasyconych mam odpowiednią teraz ilość jednak co jest źródłem wielonienasyconych? Eh nigdy nie zwracałem uwagi na te kwasy Zmieniony przez - watpliwy w dniu 2012-07-06 [...]
[...] 1."Jeżeli zjada się i wbudowuje w błony zbyt dożo tłuszczy Omega 3, stają się one bardzo podatne na reakcje z tlenem (dlatego trzeba też przyjmować witaminę E i jeść tłuszcze jednonienasycone). Czytałem bardzo interesujący artykuł w którym opisywano rasę szczura genetycznie podatną na raka. Karmiono go pożywieniem bogatym w tłuszcze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] cal, razem: 640 cal Będę starać się mieszać w tygodniu wołowinę, kurczaka i łososia. Może jakiś cheat meal się trafi raz na 2 tygodnie, ale będę uważał. Staram się też, aby tłuszcze były równo podzielone na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, tak po 360 cal na każdą grupę. W moich produktach nie ma niczego, co by zawierało zbędny [...]
[...] fizyczną oraz - uwarunkowania genetyczne. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-06-16 19:09:21 Edit: co do wpływu wysokiej podaży omega3 na ryzyko chorób układu krążenia, to tłuszcze ta bardziej niż jednonienasycone i nasycone oraz wielonienasycone omega6 zwiększają podatność LDL na utlenianie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8911273 - jest to [...]
[...] zamiast 3k to przyczyna chudnięcia jest oczywista. zjadanie takich ilości owoców aby dodać wystarczających ilości energii raczej odpada, podbijanie białka również. zostają tłuszcze. stąd moje pytanie. ostatnio coraz łatwiej trafić na wypowiedzi sugerujące aby uzyskiwać odpowiednie proporcje miedzy o6 a o3 przez ograniczenie o6 a nie zwiększanie [...]
1. Aktywnosc fizyczna wplywa pozytywnie na metabolizm cholesterolu, przede wszystkim triacylogliceroli. 2. 80% cholesterolu jest produkowane przez watrobe, a jego spozycie niekoniecznie przeklada sie na jego stezenie we krwi 3. Jesli nie miales nigdy problemow z watroba to nie powinno nic sie dziac, aczkolwiek najrozsadniej jest zrobic sobie [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/OMEGA_3_i27301_d400x400.jpg OMEGA 3 Opis Essencialne kwasy tłuszczowe EPA/DHA pochodzące z ryb morskich. Kwasy tłuszczowe Omega-3 są potrzebne organizmowi każdego dnia, między innymi jako podstawa do budowy i utrzymania przy życiu każdej pojedynczej komórki ciała, a także wykorzystywane są jako paliwo do [...]
Okej, wywaliłem ten dodatkowy posiłek :-) Dieta v1.02 1. Śniadanie: - 250 ml mleka 2% - 100 g płatków owsianych - 40 g rodzynek - 30 g migdałów - 180 g jajka - 130 g pomidor - 20 g masło ekstra B/T/W/kcal: 48/60/106/1156 2. II śniadanie: - 75 g makaron - pieczywo wywaliłem - 100 g śledź w sosie pomidorowym - szynkę wywaliłem - 20 g [...]
[...] go wcisnąć w dietę, nie chcę już bardziej podbijać białka. Tylko, czy ten posiłek po 40minutach może zawierać tak z 15g tłuszczy (oliwa, orzechy), czy lepiej nie? 3. Podbić tłuszcze jedno-nienasycone kosztem wielonienasyconych? Tak do 50%? DANE na dzień dzisiejszy: B/T/WW: 216g(2,9g/kg)/ 147g(2,0g/kg)/ 237g (3,2g/kg) Kalorie: 3136kcal Stosunek [...]
Próba praktycznego odtworzenia menu naszych paleolitycznych przodków w czasach współczesnych napotkać mogłaby na wiele przeszkód. Niemniej jednak możliwe jest takie przeorganizowanie naszego jadłospisu by zbliżony on był do niego w pewnych, kluczowych dla naszego organizmu aspektach. W niniejszym, krótkim opracowaniu postaram się zaproponować [...]